Holberg og kvinderne

Ludvig Holberg blev født i Bergen 3. december 1684. Hans testikler fandt aldrig vej til pungen. Kryptorkisme hedder det. Med en højde på 158 cm og en stemme, der aldrig gik i overgang, blev han en pigedreng, en androgyn.

’Jeg skriver bøger, fordi jeg ikke kan lave børn. De fleste holder med dem, der vinder, men jeg holder med dem, der taber.

Derfor holder jeg med kvinderne, som jeg i øvrigt aldrig har sovet med.’

Med sit gigantiske forfatterskab blev han Danmarks første feminist, sikrede sprogets overlevelse og grundlagde dansk teater med 33 komedier:

I ’Jean de France’ siger Marthe: ’Den tid tør komme, at man ser mere på hoveder end på køn, mere på dygtighed end på navne!’ Hvorfor skriver du så ikke flere store roller til kvinder, blev han spurgt. ’De er ikke så latterlige som mænd!’

Ud over dansk og flydende latin beherskede han 8 sprog. Som professor på Københavns Universitet banede han vejen til oplysningstidens sunde fornuft og grundlagde vores historiske forskning, som fyldte 2/3 af hans totale forfatterskab. Ved at testamentere sin formue på 350 mill. i nutidskroner reddede han Sorø Akademi fra at gå fallit.

Fra en anmeldelse:

… dybt underholdende, professionelt, humor og kæmpe viden om sit stof er bare nogle af stikordene.

 

 

Kontakt Niels Vandrefalk

på telefon 40 50 66 87

eller mail: niels@holbergteatret.dk

Så sætter vi pris på hans optræden som Holbergs tro væbner.